Pages

May 13, 2013

Избори в чужбина или "Как в Турция има повече гласоподаватели от в целия останал свят"

Не съм публикувал отдавна тук, но направих малка математическа справка относно гласуването в чужбина и прецених, че тук би било най-подходящото място да публикувам сметките си. Причина за това станаха някои публикации в медиите за километричните опашки в Лондон. Никой обаче не спомена нищо за изборите в Турция и дали там е имало опашки. Рових се дълго, но не намерих дори една статия, която да споменава нещо от сорта на "в Турция също имаше дълги опашки и хората в Бурса/Истанбул трябваше да чакат с часове за да гласуват". По пътя на логиката - щом нито една медия не споменава за подобен проблем (и още по-важното: никоя партия не сигнализира за забавяне), такъв е много вероятно да не е имало. На няколко пъти прочетох, че евентуално забавянето е могло да дойде от факта, че много хора не са се регистрирали предварително, а регистрацията на място отнемала време. Приемам това като евентуална хипотеза за забавянето.

Сега нека сравним данните за гласуването във въпросните две "невралгични" точки - Турция и Великобритания:

Турция:

- 62 402 предварително регистрирани гласоподаватели (забележка: от тях 60 561 регистрирани на ръка, т.е. по поща или на място!)
- 65 035 общо гласували
- 86 отворени секции

Обща сметка:
- 756 гласували на секция
- 726 предварително регистрирани гласували на секция
- 30 нерегистрирани на секция

Великобритания:

- 3 241 предварително регистрирани гласоподаватели
- 5 825 общо гласували
- 11 отворени секции

Обща сметка:
- 529 гласували на секция
- 294 предварително регистрирани гласували на секция
- 235 нерегистрирани на секция

Ако погледнем към Великобритания се вижда, че средният брой гласували на секция е много по-нисък там в сравнение с в Турция (около 30% по-нисък). Въпреки това, процентът на нерегистрираните гласували на секция е 44.5% за Великобритания и само 4% за Турция. И тук идва една неизвестна - колко време отнема на практика дописването и самото гласуване на един предварително нерегистриран гласоподавател. Или по-скоро - колко повече време средно отнема на един нерегистриран гласоподавател да гласува в сравнение с един регистриран такъв. Ако приемем чисто хипотетично, че на един предварително регистриран му отнема 1 минута да гласува, а на един предварително нерегистриран - 2 минути, то тогава общото време за гласуване в Турция би било 786 минута, а във Великобритания 764 минути (т.е. и двете числа биха били близо до общото време за гласуване в деня на изборите - 780 минути, или 13 часа). Тогава защо във Великобритания проблемът с опашките и времето за чакане е бил огромен, а в Турция е нямало такъв?

Друг интересен факт е, че според много медии до 18:00 в Турция са били гласували 42 226 души, а крайният брой е бил с 22 809 повече. Това значи, че между 18:00 и 20:00 (когато секциите би трябвало да са затворили) са гласували средно по 133 души на секция на час или по над 2.2 души на минута!

Оставям по-нататъшните разсъждения на по-просветените от мен.

No comments:

Post a Comment